Naar boven ↑

Update

Nummer 2, 2016
Uitspraken van 07-01-2016 tot 20-01-2016
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliƫl, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie over de periode van 7 t/m 20 januari.
Graag wijzen wij u in het bijzonder op de volgende vijf uitspraken:

Verhuurder die weigerde huur V&D te verlagen, mag niet in kort geding haar vordering afdwingen
In INS 2016-0031 oordeelt het hof in kort geding omtrent de weigering van een verhuurder, Mondia, om ten aanzien van het toen nog niet failliete V&D de huur te verlagen. Het gerechtshof is kennelijk van mening dat het algemeen belang dat gediend is bij het voortbestaan van V&D een 'zeer bijzondere omstandigheid' is en dat dit belang het belang van Mondia om voldoende inkomsten te genereren overtreft. Wellicht ligt de aard van een kortgedingprocedure in samenhang met de positie van een debiteur in nood mede ten grondslag aan het standpunt van het gerechtshof. Het gerechtshof lijkt met de uitspraak vooruit te kijken naar de inwerkingtreding van de Wet Continuïteit Ondernemingen II.

Faillissement Etam en opzegging door de verhuurder (art. 39 Fw)
In INS 2016-0038 oordeelt de rechtbank over een geschil omtrent het faillissement van Etam, exploitant van de winkelformules Miss Etam en Promiss. De verhuurder heeft in faillissement de huurovereenkomst opgezegd (art. 39 Fw) terwijl sprake was van een mogelijke maar nog niet concrete doorstart. Onder deze omstandigheden is opzegging geen misbruik van recht of een anderszins onaanvaardbare rechtshandeling, noch is volharding in opzegging naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

Hoe ver dient zekerheidsstelling door de curator ex artikel 37 lid 2 Fw te reiken?
In INS 2016-0029 ligt aan het hof de vraag voor hoe ver zekerheidsstelling voor nakoming door curator (art. 37 lid 2 Fw) dient te reiken. Molenparc heeft de curator verzocht een koopovereenkomst voor een stuk grond gestand te doen (art. 37 lid 2 Fw), maar vindt de door de curator geboden zekerheid onvoldoende en ontbindt alsnog. De curator haalt zijn gelijk bij de voorzieningenrechter, die Molenparc tot levering van het stuk grond veroordeelt onder dwangsom. Ook in hoger beroep krijgt de curator gelijk. Het principiële oordeel van het hof op dit punt is dat Molenparc in beginsel alleen een beroep op zekerheidsstelling als bedoeld in artikel 37 lid 2 Fw kan doen voor de nakoming van het nog niet uitgevoerde deel van de overeenkomst.

Instelling voorlopige crediteurencommissie Imtech
In INS 2016-0025 oordeelt de rechtbank over de instelling van voorlopige crediteurencommissies in de faillissementen van Imtech, op verzoek van Rabobank. De rechtbank wijst het verzoek met betrekking tot de holding van Imtech toe en houdt voor de overige Imtech-vennootschappen haar beslissing aan. De rechtbank oordeelt tevens hoe om te gaan met eventuele belangenconflicten en het risico van oneigenlijk gebruik van informatie in de crediteurencommissie.

De Hoge Raad gaat in op de vraag of het overbruggingskrediet hier behoort tot de rechtshandelingen die in de normale uitoefening van het bedrijf plachten te worden verricht (art. 1:88 lid 5 BW)
In INS 2016-0026 twisten partijen over de vraag of toestemming van de echtgenoot vereist was voor borgstelling jegens ING. Volgens de Hoge Raad is zonder nadere motivering onbegrijpelijk hoe het hof tot het oordeel is gekomen dat het aangaan van het overbruggingskrediet behoort tot de rechtshandelingen die in de normale uitoefening van het bedrijf plachten te worden verricht (art. 1:88 lid 5 BW). De motiveringsklacht slaagt en de Hoge Raad lijkt duidelijk in de richting te wijzen dat hier geen sprake was van normale uitoefening van het bedrijf, en toestemming van de echtgenoot voor borgstelling dus vereist was.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Hoofdredactie INS Updates
Rolef de Weijs en Aart Jonkers

Hoge Raad

Hof

Rechtbank