Naar boven ↑

Update

Nummer 7, 2018
Uitspraken van 23-03-2018 tot 04-04-2018
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijzen wij u in het bijzonder op de volgende twee uitspraken.

Hoge Raad 23 maart 2018, INS 2018-0114, Credit Suisse/Jongepier q.q.
De Hoge Raad verlegt prejudicieel het fixatiemoment uit HR Koot Beheer/Tideman q.q. Vorderingen die zijn ontstaan tijdens een faillissement of een daaraan voorafgaande surseance, komen in beginsel niet voor erkenning in aanmerking, omdat die erkenning in strijd zou zijn met het fixatiebeginsel. Zij moeten echter wel worden erkend indien en voor zover zij besloten lagen in een ten tijde van het ingaan van dat faillissement of die surseance reeds bestaande rechtspositie van de schuldeiser. In dat geval maakt het niet uit of het ontstaan of de omvang van de vordering op het moment van het ingaan van de surseance nog niet zeker was. Als een vordering ontstaat of in omvang toeneemt als gevolg van handelingen (aan de zijde) van de schuldeiser, staat dit in de weg aan verificatie van de vordering (in deze omvang) indien dit ontstaan of deze toename van de omvang moet worden aangemerkt als een uitbreiding van de aanspraken zoals die ten tijde van het ingaan van de surseance (of van een niet op surseance aansluitend faillissement) al bestonden of in de rechtspositie van deze schuldeiser besloten lagen.

Hof Arnhem-Leeuwarden 27 maart 2018, INS 2018-0105, Leliveld/Rabobank
Rabobank heeft als huisbankier van de Midreth Groep in strijd gehandeld met haar bancaire zorgplicht (art. 2 lid 1 ABV) en onrechtmatig gehandeld jegens de aandeelhouders van de Midreth Groep door bij noodfinanciering zeer nadelige voorwaarden op te leggen aan de aandeelhouders. Rabobank heeft daarmee misbruik gemaakt van de noodsituatie waarin de Midreth Groep en de aandeelhouders zich bevonden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Hoofdredactie INS Updates
Rolef de Weijs en Aart Jonkers

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

College van Beroep voor het bedrijfsleven