Naar boven ↑

Update

Nummer 9, 2019
Uitspraken van 01-09-2019 tot 11-09-2019
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijzen wij u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 27 augustus 2019, INS 2019-0103, Moore Stephens/Ausnutria Nutricion
Eiseres heeft een vordering gekocht. De vordering betreft een vergoeding voor nog door de verkoper te verlenen exclusiviteit, maar voordat die prestatie wordt geleverd gaat de verkoper failliet. Het beroep op artikel 37 Fw door de debiteur van de vordering slaagt. Zij kan dit verweer op grond van artikel 6:145 BW ook tegen de koper inroepen. De koper komt geen beroep toe op artikel 3:36 BW in verband met de mededeling van de debiteur vóór de verkoop aan een derde dat de prestatie al is geleverd, omdat uit de factuur was af te leiden dat deze mededeling onjuist was.

Rechtbank Midden-Nederland 2 augustus 2019, INS 2019-0104
De curator stelt de direct en indirect bestuur van een BV aansprakelijk op grond van artikel 2:248 BW voor het overnemen van een onderneming van een CV. De rechtbank stelt voorop dat van kennelijk onbehoorlijke taakvervulling alleen gesproken kan worden als geen redelijk denkend bestuurder – onder dezelfde omstandigheden – op die manier gehandeld zou hebben (de ‘Panmo-norm’). Naar het oordeel van de rechtbank heeft het bestuur bij de overname niet in strijd met de Panmo-norm gehandeld. De rechtbank overweegt verder dat, als dit wel het geval was geweest, de schuldeisers van de BV niet zijn benadeeld. Partijen zijn het er namelijk over eens dat ook de CV failliet zou zijn gegaan als de overname niet had plaatsgevonden. De curator heeft niet gesteld dat de schuldeisers door de overname slechter af zijn. Het door de curator gevorderde wordt daarom afgewezen.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 26 maart 2019, INS 2019-0106
In het faillissement van een verpleeghuis vorderen kinderen afgifte van het medisch dossier van hun overleden vader. In eerste aanleg is de curator veroordeeld tot afgifte van het dossier. Naar het recent gepubliceerde oordeel van het hof behoort het tot de taak van de curator om medische dossiers te bewaren, inzage te geven in medische dossiers en te besluiten al dan niet medische dossiers aan derden af te geven wanneer een doorbraak van de geheimhoudingsplicht gerechtvaardigd is. Toch vernietigt het hof de beslissing in eerste aanleg, omdat een doorbraak van de geheimhoudingsplicht in dit geval niet gerechtvaardigd is.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Hoofdredactie INS Updates
Manuel Lokin en Erik de Kloe

Hof

Rechtbank

Antillen