Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2022
Uitspraken van 19-08-2022 tot 01-09-2022
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe INS Update aan. Zie ook onze site met een overzichtelijke database per onderwerp van alle relevante rechtspraak: www.ins-updates.nl.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijs ik u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Rechtbank Amsterdam 5 augustus 2022, INS 2022-0211
Bij verkoop van een jacht in 2019 gaan alle partijen ervan uit dat het gaat om een niet-geregistreerd schip. Later blijkt er toch een registratie te zijn, maar dit betekent niet dat de curator het schip te gelde kan maken. Nu de curator met deze onmiskenbare vergissing wordt geconfronteerd, handelt hij in overeenstemming met hetgeen in het maatschappelijk verkeer als betamelijk wordt beschouwd indien hij meewerkt aan het ongedaan maken van die vergissing. De curator wordt veroordeeld tot doorhaling van de scheepsinschrijving.

Rechtbank Rotterdam 20 juli 2022, INS 2022-0215
Een vennootschap verhuurde kluisruimte. Uit een kluis is goud gestolen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. Als gevolg daarvan hebben klanten hun spullen uit de kluizen gehaald en door hen betaalde borgsommen teruggevraagd, waarop het faillissement van de vennootschap is gevolgd. De curator van de failliete vennootschap stelt de bestuurders aansprakelijk op grond van artikel 2:248 BW. De curator verwijt de bestuurders in de eerste plaats dat ze het goud van de klant van wie het gestolen goud was naar een minder goed beveiligde en minder goed verzekerde kluis hebben verplaatst. Dit is volgens de rechtbank niet onbehoorlijk, omdat dit op verzoek van de klant was en de klant voldoende was gewaarschuwd voor de risico’s. Ten tweede zouden de meest elementaire vormen van beveiliging en protocollen niet zijn nageleefd. De rechtbank oordeelt dat, als dit al onbehoorlijk bestuur zou opleveren, onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat het faillissement hierdoor is veroorzaakt. Tot slot verwijt de curator de bestuurders dat zij aanbevelingen van de verzekeraar om de beveiliging te verbeteren niet hebben opgevolgd. De rechtbank overweegt echter dat uit de rapporten van de verzekeraar volgt dat de beveiliging goed was. De aanbevelingen zijn gedaan om de beveiliging nog beter te maken. Het niet opvolgen van de aanbevelingen levert daarom geen onbehoorlijke taakvervulling op. Verder blijkt ook op dit punt niet van causaal verband met het faillissement. De rechtbank wijst de vorderingen van de rechtbank af.

Rechtbank Amsterdam 3 mei 2022, INS 2022-0214
Microsoft moet de curatoren van Amsterdam Trade Bank N.V. toegang geven tot de cloudomgeving op straffe van een dwangsom van € 10 miljoen per overtreding met een maximum van € 100 miljoen. Volgens de voorzieningenrechter is het niet aannemelijk dat het verlenen van toegang aan de curatoren in strijd is met (de geest van) de Europese en Amerikaanse sanctieregels die na de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn ingesteld.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik de Kloe
Hoofdredacteur INS Updates

Hof

Rechtbank