Naar boven ↑

Update

Nummer 20, 2022
Uitspraken van 01-10-2022 tot 13-10-2022
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe INS Update aan. Zie ook onze site met een overzichtelijke database per onderwerp van alle relevante rechtspraak: www.ins-updates.nl.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijs ik u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 20 september 2022, INS 2022-0247
Een zekerheidsteller heeft zich – volgens de tekst van een kredietovereenkomst – hoofdelijk verbonden voor een bankkrediet van twee kredietnemers, maar zij is zelf niet gerechtigd tot en heeft geen direct belang bij dat krediet. Mede op basis van die omstandigheden oordeelt het hof (anders dan de rechtbank) dat tussen de kredietverstrekker en de zekerheidsteller geen hoofdelijkheid is overeengekomen, maar een overeenkomst van borgtocht. De borg kan zich daarom verhalen op haar medeborgen op grond van artikel 7:869 jo. 6:152 BW.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 25 mei 2022, INS 2022-0246
Stichting Inspiration heeft een woning en vijf omliggende percelen gekocht van de curator van persoon X, zijn echtgenote en een VOF waarvan zij vennoten waren. De stichting heeft deze woning gekocht zodat de heer X en zijn echtgenote in de woning konden blijven wonen. De heer X en zijn echtgenote zijn bestuurder van de stichting. In 2004 is het faillissement van de heer X opgeheven en heeft hij de woning teruggekocht van de stichting. De percelen zijn in de stichting achtergebleven. Met name vanaf 2014 is de stichting aandelen gaan houden in diverse vennootschappen. Een aantal vennootschappen maakt gebruik van de percelen van de stichting. Een van deze vennootschappen, CCN, is failliet verklaard en de heer X is veroordeeld tot betaling van een voorschot op het boedeltekort van € 500.000 op grond van artikel 2:248 BW. De curator van CCN stelt in deze procedure dat de stichting misbruik maakt van het identiteitsverschil tussen de heer X en de stichting en stelt de stichting aansprakelijk ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers. De rechtbank wijst de vorderingen van de curator af, omdat de curator onvoldoende heeft onderbouwd dat de stichting de percelen enkel houdt met het oogmerk om de percelen buiten het vermogen van de heer X te houden en zo het verhaal van zijn gezamenlijke schuldeisers te frustreren.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik de Kloe
Hoofdredacteur INS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank