Naar boven ↑

Update

Nummer 14, 2023
Uitspraken van 07-07-2023 tot 20-07-2023
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe INS Update aan. Zie ook onze site met een overzichtelijke database per onderwerp van alle relevante rechtspraak: www.ins-updates.nl.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijs ik u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Hoge Raad 7 juli 2023, INS 2023-0161
Een man en een vrouw die in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, zijn in hoger beroep in een procedure betrokken op het moment dat de man failliet wordt verklaard. De procedure wordt in hoger beroep geschorst ex artikel 29 Fw vanwege het faillissement. Vervolgens wordt de procedure voortgezet, waarbij een schuldeiser in het faillissement – die de vordering tegen de gefailleerde betwist – de procedure overneemt. De Hoge Raad oordeelt dat, indien vervolgens de vordering wordt vastgesteld en erkend in het faillissement, dit niet in strijd is met het recht op ongestoord genot van eigendom (art. 1 Eerste Protocol EVRM). Ten aanzien van de vrouw overweegt de Hoge Raad dat geen van de partijen heeft verzocht de procedure tegen de vrouw voort te zetten. Het hof mocht daarom in hoger beroep niet beslissen in deze zaak. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof. Wel overweegt de Hoge Raad dat de procedure in verband met het faillissement van de man bij hervatting na cassatie en terugwijzing moet worden geschorst op grond van artikel 29 Fw.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 4 juli 2023, INS 2023-0155
Drie bestuurders van Stichting Infinity Ventures, een stichting die zich bezighield met budgetbeheer en schuldbemiddeling, zijn door de curator in het faillissement van de stichting aansprakelijk gesteld op grond van artikel 2:9 BW. De reden hiervoor is dat de administratie niet op orde was en gelden van cliënten zijn gebruikt door de stichting. De rechtbank heeft de bestuurders veroordeeld. Een van de bestuurders, de schoonvader van de bestuurder die daadwerkelijk aan de touwtjes trok, gaat in hoger beroep. De schoonvader meent dat hij zich kan disculperen. Het hof oordeelt dat dit niet het geval is. De schoonvader heeft zich ten onrechte niet bemoeid met het bestuur van de stichting en het bestuur overgelaten aan zijn schoonzoon, ondanks signalen dat het niet goed ging. Ook in hoger beroep blijft de schoonvader daarom aansprakelijk.

Rechtbank Gelderland 30 juni 2023, INS 2023-0160
Op een artikel 69-verzoek heeft de rechtbank geoordeeld dat de curator een overeenkomst tot verkoop van een woning moet ontbinden. In een kort geding vorderen de failliet en zijn partner schorsing van de tenuitvoerlegging van een ontruimingsarrest. Dat de curator is geboden de koopovereenkomst te ontbinden, is volgens de rechtbank geen reden tot schorsing van de tenuitvoerlegging. Die beschikking op zichzelf heeft niet de ontbinding van de koopovereenkomst tot gevolg noch biedt zij daarvoor grondslag. Een rechtsgeldig gesloten overeenkomst kan volgens vaste rechtspraak niet over de band van artikel 69 Fw worden ongedaan gemaakt. Met artikel 69 Fw kunnen ook geen bevoegdheden worden gecreëerd die de curator niet zelf reeds had.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik de Kloe
Hoofdredacteur INS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank