Naar boven ↑

Update

Nummer 22, 2023
Uitspraken van 03-11-2023 tot 16-11-2023
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe INS Update aan. Zie ook onze site met een overzichtelijke database per onderwerp van alle relevante rechtspraak: www.ins-updates.nl.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijs ik u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Hoge Raad 3 november 2023, INS 2023-0250
De rechter-commissaris heeft de curator in het faillissement van Grondontwikkeling Nederland B.V. op grond van artikel 68 lid 3 Fw gemachtigd om een procedure in te stellen tegen de zustervennootschap en bestuurder van de failliete vennootschap. De zustervennootschap en de bestuurder hebben hoger beroep ingesteld tegen deze beschikking van de R-C. De rechtbank heeft hen niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij geen partij zijn bij de beschikking van de R-C. In cassatie verwerpt de Hoge Raad het cassatieberoep met toepassing van artikel 81 RO. In de samenvatting komt de conclusie van de A-G aan bod, waarin wordt overwogen dat het vaste rechtspraak is dat alleen degene die ‘partij’ is bij de beschikking van de R-C hoger beroep kan instellen. ‘Partij’ is degene die het tot de beschikking leidende verzoek heeft gedaan aan de R-C en degene tot wie de beschikking is gericht. Als een machtiging procederen wordt afgegeven, is degene tegen wie geprocedeerd mag worden daarom geen ‘partij’ bij de beschikking van de R-C.

Rechtbank Rotterdam 18 oktober 2023, INS 2023-0257
Een bestuurder stelt een curator q.q. en pro se aansprakelijk voor het voeren van een bestuurdersaansprakelijkheidsprocedure, mede omdat de boedel ontoereikend is om de proceskosten te betalen. De bestuurder meent dat de curator misbruik van procesrecht heeft gemaakt, omdat de curator op voorhand had moeten weten dat de procedure kansloos was. Ook had de curator naar de mening van de bestuurder een beroep moeten doen op de Garantstellingsregeling Curatoren, omdat daaruit ook de proceskostenvergoeding betaald had kunnen worden. De rechtbank wijst de vorderingen van de bestuurder af. Misbruik van procesrecht is niet snel aan de orde. Ook hier niet, mede omdat de R-C de curator heeft gemachtigd om hoger beroep in te stellen tegen het vonnis van de rechtbank waarin de vorderingen van de curator waren afgewezen. Volgens de R-C had het hoger beroep een redelijke kans van slagen. De curator had ook geen beroep hoeven doen op de garantstellingsregeling. De bestuurder kan aan deze regeling geen bescherming ontlenen, omdat niet is voldaan aan het relativiteitsvereiste: de regeling strekt niet tot bescherming van de belangen van de bestuurder.

Rechtbank Oost-Brabant 10 mei 2023, INS 2023-0259
Een natuurlijk persoon heeft een faillissementsakkoord aangeboden aan zijn schuldeisers. Het akkoord is aangenomen en gehomologeerd. In deze procedure is de vraag aan de orde of een schuldeiser rente die is opgekomen tijdens het faillissement na homologatie van het akkoord nog mag vorderen van de schuldenaar. De rechtbank stelt deze kwestie met prejudiciële vragen aan de orde bij de Hoge Raad.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik de Kloe
Hoofdredacteur INS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank