Naar boven ↑

Update

Nummer 5, 2023
Uitspraken van 17-02-2023 tot 02-03-2023
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe INS Update aan. Zie ook onze site met een overzichtelijke database per onderwerp van alle relevante rechtspraak: www.ins-updates.nl.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijs ik u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 7 februari 2023, INS 2023-0042, Neuzer/Curator Big Wholesale. Met wenk
Big Wholesale B.V. (‘Wholesale’) is een groothandelaar in fietsen. Voorafgaand aan het faillissement van Wholesale is contact geweest met Ahold over een order fietsen. De curator heeft zijn medewerking toegezegd aan de overdracht van deze order aan Neuzer KFT, de Hongaarse indirecte aandeelhouder van Wholesale, in ruil voor een boedelbijdrage. De overeenkomst tussen de curator en Neuzer is gesloten onder voorbehoud van goedkeuring van de rechter-commissaris (R-C). Tijdens faillissement is een overeenkomst voor levering van fietsen tot stand gekomen tussen Neuzer en Ahold. Ter discussie staat of Neuzer de boedelbijdrage is verschuldigd. Neuzer stelt onder meer dat de curator geen goedkeuring heeft verkregen van de R-C, zodat de curator geen beroep kan doen op de overeenkomst. Het hof oordeelt dat de voorwaarde van goedkeuring van de R-C niet moet worden uitgelegd als opschortende voorwaarde. De curator bleef ondanks het ontbreken van de goedkeuring vertegenwoordigingsbevoegd op grond van artikel 72 Fw. De voorwaarde is slechts opgenomen met het oog op beperking van hun aansprakelijkheid jegens de schuldenaar en schuldeisers. In zijn wenk gaat Guillem van Hooft in op dit oordeel van het hof.

Rechtbank Limburg 19 januari 2023, INS 2023-0040
Een deurwaarderskantoor heeft twee aandeelhouders en bestuurders. Een van de aandeelhouders, die 51% van de aandelen houdt, heeft de activiteiten van het deurwaarderskantoor ondergebracht in een nieuw opgerichte vennootschap. Deze aandeelhouder heeft een algemene vergadering bijeengeroepen om opdracht te geven voor de aanvraag van het faillissement. De andere aandeelhouder en bestuurder vordert in kort geding een verbod om de faillissementsaanvraag te agenderen en ter stemming te brengen in een algemene vergadering. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe, omdat de andere aandeelhouder anders de mogelijkheid wordt ontnomen om een onderzoek in te stellen naar de overdracht van de activiteiten aan de nieuw opgerichte vennootschap en maatregelen te nemen tegen de 51%-aandeelhouder.

Rechtbank Midden-Nederland 11 november 2022, INS 2023-0039
De curator van een failliete horecaondernemer heeft negen van de elf vestigingen overgedragen aan een doorstarter. Een oud-werkneemster heeft een overeenkomst gesloten met een payrollbedrijf en is tewerkgesteld bij een van de doorgestarte vestigingen. De arbeidsovereenkomst is door het payrollbedrijf beëindigd. De oud-werkneemster stelt tevergeefs dat de regels met betrekking tot overgang van onderneming van toepassing waren op de doorstart. Ook kan de doorstarter niet worden aangemerkt als opvolgend werkgever, omdat sprake is van een reële overeenkomst van payrolling.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik de Kloe
Hoofdredacteur INS Updates

Hof

Rechtbank