Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2025
Uitspraken van 6 juni 2025 tot 19 juni 2025
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. C.M.A. Knoben, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe INS Update aan. Zie ook onze site met een overzichtelijke database per onderwerp van alle relevante rechtspraak: www.ins-updates.nl.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie. Graag wijs ik u in het bijzonder op de volgende uitspraken.

Hoge Raad 6 juni 2025, INS 2025-0114
De Hoge Raad oordeelt dat de vordering van een schuldeiser die met een derde als lasthebber is overeengekomen dat deze lasthebber in eigen naam het vorderingsrecht van de schuldeiser zal uitoefenen, kan dienen als steunvordering bij een faillissementsverzoek. Het hof Den Haag had dat – anders dan de rechtbank Den Haag – ook geoordeeld. De Hoge Raad verwerpt daarom het cassatieberoep.

Gerechtshof Den Haag 20 mei 2025, INS 2025-0117
In het faillissement van een energiecentrale oordeelt het hof over de vraag of een aanslag in het kader van onroerendezaakbelasting en precariobelasting ('OZB') die is opgelegd over een tijdvak ná datum faillissement boedelschuld is. Het hof oordeelt dat dit niet het geval is. De boedel is niet gebaat door de OZB-aanslag, ook niet nu afspraken zijn gemaakt over betaling van een bedrag voor OZB bij de verkoop van de energiecentrale en het recht van erfpacht. Er is verder geen sprake van een boedelvordering uit de tweede categorie in verband met de voortzetting van de onderneming, nu de curator de onderneming niet heeft voortgezet maar slechts maatregelen heeft genomen om de waarde van het actief te behouden en calamiteiten te voorkomen. Tot slot is de boedel niet ongerechtvaardigd verrijkt voor een bedrag dat door de koper is betaald als property tax, mede omdat dit bedrag aan de zekerheidsgerechtigden is uitgekeerd, zodat de boedel niet is verrijkt.

Rechtbank Midden-Nederland 16 mei 2025, INS 2025-0127
De curatoren van een vennootschap verzoeken de rechter-commissaris (r-c) om een procesmachtiging om namens een groep schuldeisers een schadevergoedingsvordering in te stellen. De r-c overweegt dat de mogelijkheid bestaat om als curator voor een groep schuldeisers op te treden op basis van lastgeving, zolang de opbrengsten niet via de boedel worden verdeeld. In dit geval wordt de procesmachtiging echter niet verleend, omdat het procesrisico hoog is, terwijl de te verwachten opbrengst voor de boedel beperkt is.

Rechtbank Gelderland 7 mei 2025, INS 2025-0110
Rabobank boekte automatisch iedere dag de saldi van de dochtermaatschappijen over naar de rekening van de moedervennootschap (cash pooling). Die betalingen werden in rekening-courant verrekend met de vorderingen van de moeder op de dochters. De curator van de failliete dochters stelt dat de moeder deze bedragen niet mocht verrekenen op grond van artikel 54 Fw. De rechtbank merkt op dat in de rechtspraak het begrip ‘overneming’ in de zin van artikel 54 Fw ruim wordt uitgelegd, maar dat deze ruime uitleg met name geldt voor banken vanwege hun bijzondere positie in het betalingsverkeer. In dit geval is de moedervennootschap echter geen bank en heeft zij geen bemoeienis gehad met de automatische overboekingen die door Rabobank werden uitgevoerd. De moeder mocht de betalingen daarom verrekenen in de rekening-courantverhouding.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik de Kloe
Hoofdredacteur INS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank