Naar boven ↑

Update

Nummer 14, 2016
Uitspraken van 26-06-2016 tot 06-07-2016
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. H.J. de Kloe, mr. E. Ayerdem, mr. R.J.H. Berghuis, mr. J.O. Bijloo, mr. S.J. van den Boogert, mr. A.D. van Dalen, mr. J. van den Dolder, mr. N. Gamliël, mr. G.P. van Hooft, mr. I.F.M. Lakwijk, mr. K.C.S. Meekes, mr. A.M.H. Nolte, mr. J.E. van Nuland, mr. W.P.IJ. Overgoor, mr. B.S. Pronk, mr. dr. S. Renssen, mr. D.R.C. Smit, mr. W.T.N. Vlasveld, mr. J.H.M. van de Wiel en mr. S. Zonneveld.

Nieuwe rubriek: opinie en achtergrond
Aan de INS-Updates is een nieuwe rubriek toegevoegd, waarin regelmatig opiniestukken en achtergrondartikelen zullen verschijnen. Inzendingen voor deze rubriek zijn zeer welkom en kunnen gestuurd worden aan ins-updates@budh.nl. Een eerste opiniestuk is reeds gepubliceerd:

Het is tijd voor wat minder zekerheid  - A.L. Jonkers
Het is in zwang te pleiten voor een ruime vrijheid voor financiers, zodat die financiers een sterke positie in het faillissement van hun schuldenaar kunnen bedingen. Veelgehoorde argumenten zijn dat handelscrediteuren niet zielig zijn en best voor zichzelf kunnen zorgen, bijvoorbeeld door een hogere rente of hogere prijzen te bedingen, en dat juist financiers bij uitstek zekerheden nodig hebben om te kunnen financieren, wat weer goed zou zijn voor de economie. Op die argumenten valt echter het nodige af te dingen. Tevens is een te sterke juridische positie voor professionele kredietverleners om verschillende redenen onwenselijk en schadelijk voor de economie. Lees verder.

Rechtspraak
Hierbij ontvangt u de voor u geselecteerde jurisprudentie over de periode van 26 juni t/m 6 juli. Graag wijzen wij u in het bijzonder op de volgende drie uitspraken:

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 17 maart 2016, Megalim/De Veenbloem
In INS 2016-0243 oordeelt het hof dat de pandhouder niet bevoegd is het faillissement van de debiteur van de verpande vordering aan te vragen, ook niet na mededeling van het pandrecht.

Rb. Gelderland 13 april 2016, Verkoper/Poolse Curator
In INS 2016-0238 acht de Nederlandse rechter zich op grond van de herschikte EEX-Verordening bevoegd een verklaring voor recht af te geven met betrekking tot een eigendomsvoorbehoud op een volièresysteem geleverd aan een, inmiddels failliete, Poolse koper.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 27 juni 2016, Dekker q.q./X
De curator in de faillissementen van vennootschappen uit de Lips groep, en de curatoren in het faillissement van de heer Lips, hebben met succes faillietverklaring van een (vermoedelijk gelieerde) vennootschap verzocht. Tegen faillietverklaring is hoger beroep ingesteld. Het hof oordeelt in INS 2016-0248 onder meer dat als het centrum van voornaamste belangen in de zin van artikel 3 Insolventieverordening buiten de EU gelegen is, de Insolventieverordening niet van toepassing is en teruggevallen moet worden op de bepalingen van nationale wetgeving. Nu de statutaire zetel van de schuldenaar in Nederland is gelegen, is de Nederlandse rechter bevoegd op grond van de Faillissementswet, ook als het centrum van voornaamste belangen in Dubai zou liggen.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief of de website www.ins-updates.nl, dan kunt u mailen naar ins-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Hoofdredactie INS Updates
Rolef de Weijs en Aart Jonkers

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep